Rezervaţia mulinologică Cheile Rudăriei

 

Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin

 

Cele 22 de mori de apă cu ciutură reprezintă cea mai întinsă rezervaţie mulinologică din Europa de est.

 

Localizarea rezervaţiei

Rezervaţia mulinologică “Cheile Rudariei” se află situată pe teritoriul comunei Eftimie Murgu din judeţul Caras-Severin, în partea de sud-vest a României pe valea râului Rudăria.

Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22, funcţionale toate.

Morile se află în proprietatea a 15-20 familii care le întreţin şi transmit proprietatea rândul la moară din generaţie în generaţie.

Atracţia acestor mori de apă cu ciutură este dată de legendele fiecărei mori, modul arhaic de funcţionare precum şi peisajul sălbatic al zonei.

 

Peisajul înconjurător

Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin

 

 

Moara Brusoanea Moara Brusoanea

Moara Îndărătnica dintre râuri Moara Îndărătnica dintre râuri
Această moară este amplasată în mijlocul albiei fiind protejată împotriva viiturilor de stânca din spatele ei. Este singura moară a carei piatră se roteşte invers acelor de ceasornic, ‘îndărăt’ în graiul localnic.

Moara Viloanea Moara Viloanea
Moara Viloanea poartă numele familiei care are cele mai multe rânduri sau acţiunile cele mai multe.

Moara Bâţolea Moara Bâţolea, aşezată pe partea dreaptă a râului.

Moara Roşoanea Moara Roşoanea, aşezată pe partea stângă a râului, aproape de peretele stâncii.

Coşul pentru grăunţe şi piatra de moară superioară Coşul pentru grăunţe şi piatra de moară superioară care este mobilă. Piatra de moară inferioară este fixă. Prin frecarea celor două pietre de moară se obţine făina.

Roata cu ciutură Roata cu ciutură

Roata este pusă în mişcare de apa venită pe jgheab şi transmite rotaţia la piatra de moară prin intermediul unui ax vertical.

Roata este susţinută de o pârghie de lemn pe care este aşezată o bucată de piatră scobită în interior ca locaş pentru axul vertical


Roata cu ciutură Roata cu ciutură

Jgheabul morii Jgheabul morii cu ajutorul căruia apa este canalizată spre roată. Este realizat din trunchiul de arin, scobit în interior, aşezat înclinat iar la partea inferioară mai îngust pentru a imprima forţă ape.

Acoperisul morilor - Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin Acoperişul morilor se realizează din şindrilă de fag. În trecut toate acoperişurile erau făcute în patru ape, astăzi unele mori au acoperişul doar în două ape.

Acoperis in patru ape

Acoperiş în patru ape

Acoperiş în două ape

Acoperiş în două ape


Tipuri de îmbinare a bârnelor pentru pereţi
Tipuri de îmbinare a bârnelor pentru pereţi Tipuri de îmbinare a bârnelor pentru pereţi

Stavila - Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin În spatele morilor apa este oprită sau direcţionată către moară cu ajutorul stavilei.

Iaz - Rezervaţia mulinologică Cheile Rudariei Caras Severin Apa este adunată în spatele morii într-un iaz construit pe două nivele pentru a nu fi săpat la bază prin căderea apei.